ANA SAYFA KOMUTAN HAKKIMIZDA HAVACILIK KÖŞESİ HİZMETLER BASIN FAALİYETLERİ ÖZEL SİTELER SİTE HARİTASI
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANIGeri

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU (1982-H-24) 01 Mart 1961 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. İlkokulu Eskişehir Porsuk İlkokulunda, ortaokulu ve liseyi Yunus Emre Öğretmen Lisesinde tamamlayarak, 1978 yılında mezun olmuş ve Hava Harp Okuluna girmiştir.30 Ağustos 1982 tarihinde Hava Harp Okulundan teğmen rütbesi ile mezun olarak; sırasıyla 2’nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığında pilotaj eğitimini, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında harbe hazırlık eğitimini tamamlamış, 1984-1993 yılları arasında 7’nci Ana Jet Üs 172 ve 173’üncü Filo Komutanlıklarında kol uçucusu, öğretmen pilot ve kol komutanlığı, 1993-1995 yılları arasında ise 1’inci Ana Jet Üs 112’nci Filo Komutanlığında Öğretmen Pilot ve Harekât İcra Subaylığı görevlerinde bulunmuştur. 1995-1997 yılları arasında Hava Harp Akademisini tamamlayarak, 1’inci Hava Kuvveti Komutanlığı... Devamı
GÖKTÜRK1
27294
Yayın Tarihi 06 Ara 2019

GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi

Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden coğrafi kısıtlama olmaksızın görüntü alabilen GÖKTÜRK -1 Uydusu Avrupa Uzay Ajansına ait VEGA fırlatma sistemi ile Fransız Guyana’sından 05 Aralık 2016 tarihinde TSİ 16.51.44’de fırlatılmıştır. Yaklaşık 70 dk. sonra TSİ 18.02.11’de uydu ile ilk temas başarı ile sağlanmıştır. Kabul testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından 4 Aralık 2018 tarihinde kesin kabulü yapılan GÖKTÜRK-1 Uydusu, Hv.K.K.lığı bünyesinde Keşif Uydu Komutanlığı personeli tarafından komuta/kontrol edilmekte ve işletilmektedir.

Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Telespazio (TPZ SpA) firması arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında bir adet uydu (0,5 m Elektro-Optik), bir adet ana yer istasyonu ve bir adet mobil yer istasyonu temin edilmiştir. Ayrıca, gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurtiçinde üretilmesine yönelik olarak 5 tona kadar tüm uyduların entegrasyon ve testlerinin yapılabileceği Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET, TUSAŞ bünyesinde) tesis edilmesi de projenin stratejik kazanımları arasında yer almıştır.

Projede, uydunun geliştirilmesinden sorumlu yüklenici olarak Fransız Thales Alenia Space (TAS-F) firması, yer sistemleri tedarik, üretim, entegrasyon ve test faaliyetlerinden sorumlu yüklenici olarak ise İtalyan TPZ SpA firması yer almıştır. Ayrıca proje kapsamındaki birçok iş paketine doğrudan katılım sağlayan TUSAŞ firması, uydunun bazı uçuş bileşenlerini üretmiştir.

GÖKTÜRK-1 Projesi ile, askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesinin yanı sıra, uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve altyapı geliştirilmesi, orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da ihtiyaçlara cevap vermesi planlanmıştır.

Aşağıda teknik özellikleri verilen GÖKTÜRK -1 Uydusunun asgari görev ömrü 7 yıl 3 ay olarak planlanmıştır.

Yörünge681 km, Güneş Uyumlu Yörünge, 10:30L Ekvator Kat ediş
Fırlatma Tarihi/Yeri05 Aralık 2016, Korou-Fransız Guyanası
Görüntüleme Kapasitesi902 nokta hedef görüntüsü / gün
GSDSiyah-Beyaz 0,5 m, Renkli 2 m
Görüntü Genişliği15 km
Görüntülenen BantlarSiyah-Beyaz, Kırmızı, Yeşil, Mavi, Yakın Kızılötesi (NIR)